Przepis na modro kapustę
Uwaga! Mamy dla Was 𝗽𝗿𝘇𝗲𝗽𝗶𝘀 𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗻𝗶 𝗝𝗼𝗮𝗻𝗻𝘆 na doskonałą surówkę do niedzielnego obiadu – czyli 𝗺𝗼𝗱𝗿𝗼 𝗸𝗮𝗽𝘂𝘀𝘁𝗮!
Przepis na modro kapustę:
Modro kapusta to doskonały dodatek do obiadu, jest pyszna ale również i zdrowa! Zaliczana do regionalnych dań Śląska oraz Wielkopolski. Występuje także w kuchni niemieckiej oraz austriackiej.
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
1 średnia cebula
3 łyżki masła
sok z cytryny
szklanka wody
2 jabłka
przyprawy: pieprz, cukier oraz sól
Przygotowanie:
Obierz cebulę, usuwając skórkę, a następnie starannie ją posiekaj. Następnie podsmaż ją przez kilka minut na patelni, dodając odrobinę masła. Przenieś całość do rondelka średniej wielkości.
Zdejmij z kapusty zewnętrzne liście i podziel ją na pół. Dokładnie posiekaj obie części, usuwając głąb. Alternatywnie, możesz skorzystać z melaksera lub maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Przełóż poszatkowaną kapustę do rondelka z podsmażoną cebulą. Wlej szklankę wody i wyciśnij sok z jednej cytryny. Ustaw palnik na średnią moc i duś całość pod przykryciem przez ok. pół godziny. Regularnie mieszaj kapustę podczas duszenia.
Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, a kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodaj je. Następnie dokładniej wymieszaj kapustę, a także przypraw. Po kilkunastu minutach Twoja modro kapusta jest gotowa!
Życzymy smacznego!
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów kulinarnych? Koniecznie zajrzyj na naszego bloga , gdzie znajdziesz ich więcej! 🙂 A jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi bonusami czy szkoleniami, koniecznie zaobserwuj nas na Facebooku.