Przepis na Ratatouille
Uwaga Mamy dla Was przepis od Pani Renaty na doskonałe drugie danie – czyli Ratatouille.
Przepis na Ratatouille:
Ratatouille to tradycyjne francuskie danie warzywne, pochodzące z regionu Prowansja. Jest to rodzaj gulaszu, którego głównymi składnikami są świeże warzywa takie jak bakłażany, cukinie, papryki, pomidory i cebula.
Ratatouille zyskało międzynarodową sławę dzięki filmowi animowanemu „Ratatuj” (oryg. „Ratatouille”) z 2007 roku, w którym młody szczur o imieniu Remy marzy o zostaniu szefem kuchni w paryskiej restauracji.
Danie to jest cenione za swój prosty, ale jednocześnie wyrafinowany smak oraz za wykorzystanie sezonowych, świeżych składników, co wpisuje się w trend zdrowego i świadomego odżywiani
Historia:
Początki ratatouille sięgają XVIII wieku, kiedy to było ono prostym daniem przygotowywanym przez rolników z dostępnych w sezonie warzyw. Z czasem zyskało na popularności i stało się symbolem kuchni prowansalskiej.
Składniki:
1 czerwona papryka (duża)
2 cebule
1 cukinia
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
½ kostki drobiowej
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, a następnie przeszklić na łyżce masła. Następnie dodać ½ szklanki wody i pozostałe składniki: pokrojoną w kostkę paprykę, w talarki cukinię i zawartość całej puszki pomidorów. Ostatnim krokiem jest dodanie ½ kostki drobiowej, doprawienie potrawy solą i pieprzem, a następnie podduszenie dania (można je zagęścić mąką).
Życzymy smacznego!
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów kulinarnych? Koniecznie zajrzyj na naszego bloga , gdzie znajdziesz ich więcej! 🙂 A jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi bonusami czy szkoleniami, to koniecznie zaobserwuj nas na Facebooku.